Nápady, recepty, zajímavosti

Domácí žitný kvásek

Vytvořit domácí žitný kvásek k výrobě pravého kváskového chleba, jaký se dříve pekl skoro v každé domácnosti, není žádná velká věda. Chce to jen trochu odhodlání a trpělivosti.

Potřebujete:


Postup:

3-4 lžíce žitné mouky rozmícháte s vlažnou vodou ve větší nádobě na řídké těstíčko, asi jako na palačinky.  Přikryjete utěrkou a dáte na teplejší místo (stačí pokojová teplota).

2. den – v těstě by se už pomalu měly začít tvořit drobné bublinky, kysele vonět i chutnat (asi jako mouka s citronem). Pokud se Vám bude zdát, že se nic neděje, nevadí. Přidejte opět několik lžic žitné mouky (2-3). Pokud je těsto příliš husté přidejte trochu vody. Ale jelikož těsto kvašením řídne, nemělo by to být potřeba. Opět přikryjte a nechte odpočívat.

Takto pokračujte ještě několik dní (celkem aspoň 5), ale minimálně tolik, aby se vám v těstíčku tvořilo hodně větších bublin (jako v klasickém kynutém těstě).

Nyní se již můžete pustit do pečení, ale nezapomeňte si odložit pár lžic kvásku do malé skleničky do lednice!

Příště už jen smícháte mouku, vodu a kvásek z lednice, necháte přes noc rozkynout a můžete péct.

Doporučení: nepoužívejte kovové nástroje (kvásek je nemá moc rád) a pro jistotu použijte převařenou (ne horkou) vodu.

V příštím článku se těšte na recept na kváskový chléb.

 

Pokud se Vám kvásek nedaří nebo nemáte trpělivost na jeho výrobu, rádi Vám ho poskytneme jako dárek k nákupu v našem obchůdku

Příchozí vyhledávací fráze: