Nápady, recepty, zajímavosti

Cibulový chléb

1780043_10202456044336674_1011713901_o

 

 

 

 

 

 

 

 

Recept na cibulový pšenično žitný kváskový chléb:

Všechny ingredience promícháme a necháme přes noc na teple prokvasit. Ráno prohněteme dohladka, případně přidáme trochu mouky, aby vzniklo hladké těsto. Ošatku (plytkou misku) vyložíme utěrkou a vysypeme moukou a těsto necháme v ošatce přikryté kynout ještě aspoň hodinu, aby zdvojnásobilo objem. Mezitím si rozpálíme troubu na 250st. a do ní vložíme pekáček nebo litinový hrnec i s víkem. Jakmile je těsto vykynuté, opatrně překlopíme bochánek do žhavého pekáčku, ihned přiklopíme víkem a vložíme do trouby. Takto pečeme 10 minut, poté sundáme víko a dopékáme odkryté ještě asi  25 až 30 minut, aby vznikla tmavě hnědá kůrka. Upečený chléb necháme vychladnout na mřížce. Pozor krájíme až vychladlý, abychom nepotrhali střítku.